Friday, April 28, 2023

Dilema personaliti

Hai.

Jarang sebenarnya aku menaip dalam Bahasa Melayu. Aku rasa janggal dan kekok. Walaupun sebenarnya lebih kepada aku rasa terlebih emosi. Menulis macam ni pun dah buat aku rasa nak menangis.

Kepada orang-orang yang mengenali aku, kamu sudah maklum yang aku ni bicaranya kuat, gelaknya selalu terlebih, terkadang bercakap terlalu semangat dan perkataan aku guna selalunya kurang sensitif. Pernah juga kawan-kawan aku perli suara aku satu restoran boleh dengar. Pernah juga di-shush oleh suami sendiri. Pernah juga mama kata dia malu dengan diri aku yang terlebih-lebih. Benda-benda ni buat aku rasa aku sepatutnya diam ataupun terus tak wujud.

Kadang-kadang aku refleksi sendiri...Kenapa aku ni seorang yang bising? Kenapa aku tak boleh jadi perempuan yang lemah lembut? Kenapa aku tak boleh soft-spoken? Kenapa aku gelak berbunyi? Mungkin patut aku jadi pendiam kan.

Tapi iyelah, aku sepatutnya terima segala nasihat ni secara positif kan. Cuma manusia tak boleh lari daripada terasa hati kan? Aku nak menulis lagi panjang tapi air mata ni tak boleh nak bendung dah. Jadi doakan aku ya? Doakan aku terus kuat dan cekal hati untuk terus menjadi lebih baik di mata Dia.

Jaga diri ya sahabat.
No comments:

Post a Comment